Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: ClujOnline
Anul şi data apariţiei: 20.01.2011
Tematica: mutarea romilor de pe Coastei-Cluj
Categoria articolului: ştiri
Pagina (dacă este cazul): 2
Titlul articolului: Viceprimarul Attila Laszlo : locuințele din Pata Rât nu sunt locuințe sociale, ci locuințe de necesitate
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.clon.ro/viceprimarul-attila-l225szl243-locuintele-din-pata-rat-nu-sunt-locuinte-sociale-ci-locuinte-de-necesitate


Viceprimarul Clujului, Attila László, a afirmat că actualele locuinţe din Pata Rât nu sunt de fapt locuinţe sociale, ci locuinţe de necesitate şi a promis celor prezenţi la protestul de ieri din Piaţa Lucian Blaga că primăria este dispusă să accepte ca reprezentanţii comunităţii şi ai organizaţiilor civice să formeze un grup de lucru împreuna cu angajaţii primariei, care urmează să identifice soluţii mai adecvate şi resurse financiare necesare implementarii lor.

Reprezentantii manifestantilor au predat ieri o scrisoare de protest viceprimarului AttilaLászló împreuna cu un apelpentru solidaritate si actiune împotriva proiectului „Locuintesociale în Pata Rât”, sustinut pâna în momentul de fata de 160 de semnaturi.În Scrisoarea de protest adresata primariei, Asociatia Amare Prhala împreuna cu parteneriisai, Fundatia Desire din Cluj, European Roma Rights Centre si Alianta Civica a Romilor dinRomânia a concluzionat: „Organizatorii manifestatiei, împreuna cu un comitet care reprezintaaceste comunitati de romi, va solicita sa acceptati invitatia lor la dialog. Revendicarea noastraeste sa-i întâlniti si, pe baza unui parteneriat, sa elaborati împreuna cu ei un plan pentru aasista oamenii afectati cu ajutoare în aceasta perioada de tranzitie, pentru a-i despagubi moralsi financiar pentru pierderile lor, pentru a opri astfel de proiecte, si pentru a gasi solutiiadecvate pentru locuire, acces la scoala si la locuri de munca, care asigura incluziunea lorsociala si asumarea identitatii de rom cu demnitate.”

PavelDoghi, presedintele Asociatiei Amare Prhala a prezentat scopul protestului, aratând ca acestaeste continuarea demersului început de organizatie înca din aprilie 2010.

“Domnii Ernest Cretasi Petru Greta, locuitori ai caselor modulare din Pata Rât (mutati acolo în 17 decembrie 2010 de pe strada Coastei) si-au exprimat nemultumirile fata de modul în care au fost tratati, fiind evacuati lânga groapa de gunoi a orasului unde le este periclitata sanatatea si sunt izolati de lume. Domnul Nicolae Gheorghe, activist rom din Bucuresti a prezentat posibilitatile primariei de a face uz de fondurile europene pentru locuinte dedicate grupurilor dezavantajate, printre ele romilor defavorizati. Domnul Vincze au accentuat ca proiectul primariei, chiar daca a însemnat un efort financiar din partea institutiei, conduce la excluziunea sociala a familiilor de romi, si ca pentru egalizarea sanselor în materie de acces la locuinte decente este nevoie ca primaria sa implementeze masuri afirmative în acest domeniu” a declarat Pavel Doghi.
În data de 19 ianuarie 2011, de la ora 14.00, în organizarea Asociatiei Amare Prhala, a Asociatiei Studentilor Romi „Romano Suno” si a unor organizatii civice ne-rome a avut loc o manifestatie în Piata „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Participantii si-au exprimat dezacordul cu privire la proiectul Primariei Cluj-Napoca „Locuintele sociale din Pata-Rât” si solicitarea de a fi primiti prin reprezentantii lor la o întâlnire cu autoritatile locale. La protest au participat peste 100 de persoane apartinând mai multor categorii sociale si etnii din oras.
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.